Stravovací režim
Vyvážené stravování je základem spokojeného života. Nacházíme se v době, kdy jídlo odsouváme na druhou kolej a vnímáme ho spíše jako nutnost. Stravování již není pokladem neboli zdrojem pro život jako tomu bylo v minulosti, ale v některých případech se stalo nutností nebo v opačném případě činností pro potlačování emocí.

Potraviny mají různé vlastnosti, které mají zásadní vliv na náš organismus:
- může dodat krátkodobou energii nebo dlouhodobou energii
- může přivádět do organismu kyselost nebo naopak odkyselit
- může organismus zavodnit nebo odvodnit
- může zhoršit pocit při chůzi, ovlivnit spánek
- může vám znepříjemnit trénink nebo zpomalit regeneraci
- může ovlivnit vaši koncentraci a pozornost
V tom nejlepším případě máme po jídle krásný pocit a více energie než před jídlem. V tom horším případě jste mohli prožít následující stavy např. pocit píchání u srdce, zrudnutí obličeje, sevření hrudníku, horkost v těle, studené nohy, nafouknuté břicho, kruhy pod očima, bolesti hlavy, hučení v uších, kašel, rýma (zahlenění), svědění pokožky, zánět, bolest kolene, bolest zad (u lopatek, v bedrech), bolest chodidel, nefunkční dýchání nebo blokace páteře. Všechny tyto nepříjemné příznaky naznačují nerovnováhu organismu, která se může projevit "nemocí". Každý se může naučit naslouchat a reagovat v čas zařazením správné potraviny, která zajistí rovnováhu organismu.
Potraviny dělíme:
- podle teploty (studené, teplé, horké, osvěžující, neutrální)
- podle sezónní (jaro, léto, podzim, zima)
- podle chutě (sladké, slané, kyselé, hořké, ostré)
- podle původu (živočišné, rostlinné)
Potraviny mají mnoho vlastností, které lze lehce změnit tepelnou úpravou nebo kombinací potravin. Stejně jako potraviny i duševní kondice se v průběhu dne mění dle biologických hodin. Už naše babičky věděli co je pro náš organismus dobré. Tradice se vytrácí i s tím jak na nás působí vnější vlivy (lidé, stres, napětí ve společnosti apod.)
Spolupráce:
Klient dostane dotazník na vyplnění svých stravovacích návyků a na základě výstupních dat nastavíme vhodný režim tak, aby vás jídlo bavilo.
Příklad 1: Pošlete mi svůj jídelníček. Vyhodnotím a spočítám množství kalorií, které zohledníme k pohybovým aktivitám či duševní náladě. Snažím se vytvořit stravovací plán, abychom dodrželi vaši duševní pohodu a zároveň měli radost z dobrého jídla.